Een gezellige tavernein een groene omgeving bij de watermolen...

Op de Witte Nete bevindt zich een schilderachtige, maalvaardige graanwatermolen.

Hoewel de oudste vermelding pas uit 1633 dateert, bestond deze molensite wellicht al in de 14e eeuw. Het huidige bakstenen molenhuis dateert uit 1765 en vervangt een houten constructie uit 1658. Juridisch was het een zogenoemde banmolen. Zulke molens stonden onder toezicht van de dorpsheer; elke onderdaan was verplicht er zijn graan te laten malen en een gedeelte van het meel als belasting in natura aan de soevereine heer af te staan. In de middeleeuwen straalden molens derhalve een zekere macht en invloed uit.


De watermolen is van het onderslagtype. Dit type was het meest aangewezen op de traag stromende waterlopen in de Kempen. Om de drijfkracht en de snelheid van het water op te voeren, bouwde men een stuw- en sluiswerk. Ter hoogte van het onderste kwart van het rad creëerde men een artificiële stroomversnelling. Zowel de binnen- als buiteninstallatie van deze watermolen is volledig intact. Bezoekers kunnen de molen elke laatste zondag van de maand van 14.00 u. tot 17.00 u. aan het werk zien. Van hieruit start ook een mooi kanotraject.

Aan de overkant van de watermolen kan je ons terugvinden. Midden in het prachtige groene landschap met een groot en indien nodig, overdekt terras, speeltuin met springkasteel voor de kleintjes, veel groen en zelfs een aantal beestjes. De Retiese Watermolen is al jaar en dag een begrip in de Kempen, maar is recent gerenoveerd. Ideaal om tot rust te komen in die mooie groene omgeving, daar vlakbij die watermolen....


Nieuws en evenementenActiviteiten in De Watermolen

BikeEscaping

BikeEscaping


RETIE - “BikeEscaping? Dat is een combin…

Trilogy

Trilogy


Van harte welkom op de voorstelling va…

Find more news

Locatieen contactgegevens

 

Contact Formulier:

Openingsuren:

Alle dagen geopend van 11:00 uur. Maandag Gesloten.

Adres:

De Retiese Watermolen NV
Watermolen 5
2470 Retie (B)
tel: 014/37.97.15

BE 0445.537.331

Bekijk de kaart